FANDOM


Popcornvideon (Pop-corn / Cock-porn) är en beryktad nakenfilm med Lennart. Videon präglas av en naivistisk bekymmerslöshet kombinerat med genital obscenitet. Den publicerades på Wordpress den 17 maj 2018 med filnamn 20180517_193525_1.mp4.

Synopsis: (snoppsis)

Lennart står naken (endast iförd keps) i mammas kök och poppar popcorn med ett stort leende på läpparna. På radion hörs musik och det spritter i benen. En improviserad dans fullbordar den bekymmerslösa scenen. Ribban darrar medan kameran panorerar uppifrån och ned längs hans utmärglade kropp. Omväxlande drar han några drag för att underhålla den nedre varemellan näven sträcks ner i kastrullen för att provsmaka popcorn.

Den dokumentära tonen skiljer klippet från majoriteten av hans produktion. Där övriga verk vanligen har ett narrativ, liknar detta klipp mer ett stilleben. Ett montage som utan ord förmedlar en stämning. Samtidigt tjänar det som ett eftermäle som ramar in hans person i dess primala kärna. Kanske är det denna bild vi kommer att minnas av Lennart i framtiden.

Kameraföringen är voyeuristiskt subjektiv. Han håller mobilkameran i den ena handen och kuken i den andra. Med jämna mellanrum åker kameran ner under bältet för att demonstrera klippets stående tema (look mom, no hands): under hela filmen trotsas tyngdlagen utan tendens till avmattning. Vad vi ser är troligen den kvintessentiella FB-dasen i sin fulla prakt.

Och Lennart njuter i fulla drag. Det blir tydligt att det är själva blottningen som är Lennarts böjelse. Allt tidigare tal om matriarkat och kvinnors frigörelse faller platt när vi inser att han är en simpel blottare som rättfärdigat sin läggning med omständiga resonemang. Denna insikt ger klippet ett oförutsett djup och väcker eftertanke långt efteråt.

Klippet visar också subjektets förmåga att skjuta ifrån sig bekymmer. Trots berget av problem han samlat på sig (rättegång, skulder, livssituation etc) är känsloläget kaxigt, uppsluppet, närmast euforiskt. Där och då är han kåt och lycklig. Det puttrar på spisen. Popcorn är gott. Kuken står. Det är vår.